Stát přidá peníze na přímé platby rolníkům,protesty asi odvráceny

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Stát hodlá přidat peníze na zemědělské přímé dotace pro příští rok. Klíčové podpory farmářům by tak měly představovat zhruba 63 procent úrovně ve starých členských zemích EU. Vyplývá to z dnešní dohody zástupců Agrární komory s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem zemědělství Petrem Zgarbou. Příští měsíc bude na vládu předloženo nařízení, podle nějž bude posílena kapitola MZe o dvě miliardy korun, uvedl Zgarba.

"K dalším zhruba 800 milionům korun se sejdeme v měsíci lednu," dodal. Podle Paroubka by tato zbývající částka měla jít z úspor v rámci ministerstva zemědělství.

Zemědělci požadovali plné dorovnání na 65 procent. Zgarba počátkem týdne uvedl, že by stát měl farmářům dorovnat přímé platby nad 60 procent úrovně EU. Jeho představou bylo dosáhnout alespoň asi 62 procent. Podle prezidenta AK Jana Veleby je ale dnešní výsledek "dobrý pokrok" a hrozící protesty farmářů jsou zřejmě odvráceny. O závěrech z dnešního setkání bude ještě odpoledne jednat mimořádné představenstvo Agrární komory. Pokud dohoda bude naplněna, není podle šéfa AK proti čemu protestovat.

K uspořádání protestních akcí na území celé republiky vyzývali koncem září například zemědělci v Jihomoravském kraji. Farmáři si stěžují na nedostatek hotových peněz, způsobený poklesem příjmů, hlavně v rostlinné výrobě, ale také tím, že dotace letos přijdou podle evropských pravidel až koncem roku. Poukazují také na to, že nerovné podpory podráží jejich konkurenceschopnost na evropském trhu a jsou jednou z příčin potíží, s nimiž se potýkají některé zemědělské obory.

Přímé platby z unie příští rok stoupnou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti letošním 30 procentům, stát je může doplatit až na 65 procent.

Například slovenská vláda dorovná v příštím roce přímé platby zemědělcům na zhruba 54 procent úrovně starých členských zemí EU, tedy stejně jako letos. V absolutním vyjádření by dotace farmářům měly stoupnout o 400 milionů slovenských korun na 7,4 miliardy Sk. Ministerstvo financí původně navrhovalo přímé platby na příští rok ve výši 41,93 procenta hodnoty v zemích dřívější evropské patnáctky. Koaliční strany se však během jednání o rozpočtu dohodly na navýšení podpory zemědělství.

Naproti tomu Polsko v příštím roce hodlá dorovnat rolníkům přímé platby z Evropské unie až do maxima, tedy do 65 procent. "Letos vláda doplatí přímé platby do 60 procent, což je o pět procent více než loni," řekla mluvčí polského ministerstva zemědělství Malgorzata Ksiažek. Polsko tedy i v tomto roce dorovnává dotace v maximální 60procentní výši. Pro srovnání čeští zemědělci dostanou asi 57,5 procenta dotací proti konkurenci z evropské patnáctky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK