Deficit bilance obchodu USA byl v srpnu třetí nejvyšší v historii

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 13. října (ČTK) - Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v osmém měsíci letošního roku zvýšil proti červenci o 1,8 procenta na 59 miliard USD. To je třetí nejvyšší údaj v historii. Za nárůstem stály vysoké dovozní ceny ropy a dovoz textilu a dalšího zboží z Číny, který se vyšplhal na nový rekord, oznámilo dnes americká ministerstvo obchodu.

Výsledky jsou o něco lepší, než odhady analytiků, kteří v průměru čekali deficit 59,5 miliardy USD. Hodnota dovozu v srpnu činila 167,2 miliardy USD. Vývoz se vyšplhal na 108,2 miliardy.

Dovozní ceny ropy se v srpnu zvýšily již třetí měsíc za sebou na rekordních 52,65 dolaru za barel. Dovoz ze zemí ropného kartelu OPEC stoupl v srpnu na rekordních 11,9 miliardy USD. Celkový dovoz ropy činil 17,2 miliardy USD, a byl také rekordní.

Zpráva ukazuje zatím pouze mírný dopad hurikánu Katrina, který na konci srpna způsobil uzavření přístavu New Orleans.

Dovoz do Spojených států v srpnu stoupl o 1,8 procenta. Důvodem je vyšší ekonomický růst v USA, který podporuje poptávku po zahraničním zboží. Hlavními kategoriemi dovozu byl materiál pro průmysl, automobily a automobilové součástky i kapitálové zboží.

Dovoz z Číny vzrostl na rekordních 22,4 miliardy USD. Z toho dovoz textilu a oděvů stoupl o 3,1 procenta. Za prvních osm měsíců dovoz textilu z Číny vyskočil již o 53 procent. Důvodem je ukončení kvót na dovoz textilu od 1. ledna.

Vývoz z USA se v srpnu zvýšil o 1,7 procenta. K růstu nejvíce přispěly dodávky civilních letadel, ale také vývoz automobilů a automobilových součástek, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK