Slovenská centrální banka intervenovala proti oslabování koruny

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 13. října (zpravodaj ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) odpoledne intervenovala proti oslabování koruny. Banka vstoupila na trh při kurzu 39,20 SKK/EUR, po jejím zásahu měna zpevnila o 30 haléřů na 38,90 SKK/EUR. Řekl to dealer bankovního domu Slovenská sporitelňa (SLSP) Juraj Zabadal.

"Potvrzuji intervenci proti přílišnému oslabování koruny, které nebylo způsobené domácími ekonomickými ukazateli," řekl bez dalších podrobností mluvčí národní banky Igor Barát.

Slovenská měna postupně od rána oslabovala. Koruna zahájila na 38,89 SKK/EUR, prolomila hranici 39 SKK/EUR, později ztratila dalších 20 haléřů. Reagovala tak na vývoj v regionu, kde oslabovaly zejména polský zlotý a maďarský forint.

NBS prodala v boji proti oslabení koruny do 100 milionů eur, odhadl Zabadal objem intervence. "Pokud by se koruna opět ocitla na úrovni kolem 39,20 SKK/EUR, lze čekat další zásah se strany centrální banky," dodal obchodník.

NBS v poslední době již několikrát upozornila, že oslabování koruny nekopíruje příznivý vývoj ekonomických ukazatelů. "Myslíme si, že intervence může pomoci stabilizovat trh a zabránit dalšímu oslabování koruny," soudí analytička SLSP Mária Fehérová.

Národní banka letos již jednou intervenovala proti oslabování koruny. Koncem dubna na trhu prodala devizy za více než 300 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK