Koruna oslabila na 29,69 Kč/EUR, k dolaru výrazněji na 24,88 Kč

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. října (ČTK) - Česká měna mírně oslabila k euru na 29,69 Kč za euro, kde stála po 17:00. Důvodem byl vliv měn z okolních zemí. Vůči dolaru následkem posílení americké měny na světových trzích klesla výrazněji na závěrečných 24,88 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Celý středoevropský region se dnes potýkal s výprodejem místních aktiv, který se podepsal i na oslabování místních měn, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Devizový trh tak ignoroval zveřejnění srpnové platební bilance, dodal.

Důvody propadů měn lze podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory vystopovat v Polsku. "Vzhledem k tomu, že polský zlotý v předešlých dnech dosáhl svého tříletého maxima a zároveň politické riziko neustupuje, rozhodli se investoři vybrat si pro jistotu své zisky. To vedlo k výprodeji zlotého a pádu jeho kurzu," vysvětlil.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová považuje za překvapivé, že koruna za této situace oslabila jen k 29,70 Kč za euro. Řada domácích faktorů podle ní nasvědčuje tomu, že koruna k euru by mohla být silnější, ale brání jí v tom právě vývoj v okolních zemích.

Kurz dolaru výrazně poskočil k silnějším hodnotám krátce po zveřejnění zprávy, že se americký obchodní deficit prohloubil jen na 59 miliard dolarů. Trh totiž po nedávném hurikánu očekával ještě horší data. Pro měnu USA bude nyní důležité, jak dopadnou v pátek výsledky tamní inflace, maloobchodní tržby a spotřebitelská důvěra, upozornil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK