Americké akcie dopoledne mírně klesly

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. října (ČTK) - Akcie předních amerických korporací dopoledne mírně klesly. Předběžné čtvrtletní výsledky hospodaření řetězce McDonald's Corp. byly sice lepší, než se předpokládalo, trh ale zastínily obavy z inflace.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18:00 SELČ, klesl o 0,4 procenta na 10.173 bodů. Index trhu Nasdaq se tou dobou snížil téměř o půl procenta na 2028 bodů.

Vládní zpráva ukázala, že dovozní ceny do Spojených států rostly nejrychleji za 15 let kvůli vysokým cenám ropy. Na trhu pak zesílily obavy, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby tlumila inflaci.

Ztráty Dow Jonesova indexu pomohl mírnit McDonald's. Emise největšího světového řetězce rychlého občerstvení se zvýšila o 2,2 procenta na 32,37 dolaru díky tomu, že předchozího dne společnost svými výsledky hospodaření předčila očekávání analytiků na Wall Street.

Zisk McDonald's ale nevyrovnal ztráty emise tabákového koncernu Altria Group Inc., která je také součástí DJI. Altria oslabila o 2,3 procenta na 69,28 dolaru kvůli očekávanému soudnímu sporu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK