Samsung zaplatí pokutu 300 milionů USD za dohody o cenách

13.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 13. října (ČTK) - Jihokorejská společnost Samsung, která je největším světovým výrobcem paměťových čipů pro počítače a další elektroniku, zaplatí pokutu 300 milionů USD za dohody o pevných cenách paměťových čipů s konkurencí. Pokuta přichází po třech letech vyšetřování a je druhou největší pokutou za omezování konkurence v historii USA, uvádí se v prohlášení antimonopolního úřadu USA.

Šéf úřadu Thomas O. Barnett dodal, že firma přiznala vinu. Obrat trhu paměťových čipů DRAM v USA se pohybuje kolem 7,7 miliardy USD.

Ministerstvo spravedlnosti již udělilo podobné pokuty dvěma dalším společnostem a vybralo na pokutách více než 345 milionů USD. Firma Hynix, hlavní konkurent společnosti Samsung, dostala pokutu na počátku letošního roku, a německý Infineon loni v srpnu.

Vláda obvinila společnosti z tajných dohod o cenách paměťových čipů v období mezi dubnem 1999 a červnem 2002. Čipy se používají v digitálních přehrávačích, osobních počítačích, tiskárnách, videopřehrávačích, mobilních telefonech a dalších elektronických přístrojích.

Vláda uvedla, že obětí cenových dohod se staly firmy Dell, Compaq Computer, Hewlett-Packard, Apple Computer, International Business Machines a Gateway. Barnett dodal, že Apple a Dell zvýšily kvůli drahým čipům ceny počítačů a další společnosti se rozhodly vyrovnat s vysokou cenou čipů tím, že omezily počet čipů v počítačích, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK