KCP vyšetřuje Alana Svobodu kvůli obchodům s akciemi

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Komise pro cenné papíry podezírá místopředsedu představenstva elektrárenské firmy ČEZ Alana Svobodu z toho, že letos v květnu zneužíval firemní informace a vydělával na obchodech s akciemi ČEZ. Píše to Mladá fronta Dnes. "Mohu potvrdit, že komise v této věci šetří možné zneužití vnitřní informace," sdělila MfD mluvčí KCP Ivana Sedláčková.

Pokud by se Svoboda provinil, hrozí mu pokuta až deset milionů korun. On sám podezření odmítá. "Nic špatného jsem neudělal, dodržel jsem všechny zákonné předpisy pro management společností. Dál se k tomu teď nechci vyjadřovat," reagoval ve čtvrtek Svoboda.

Svoboda přes svého makléře v pátek 29 května koupil 7,5 tisíce akcií ČEZ za tři miliony korun ze svého soukromého účtu. Následující pondělí všechny nakoupené akcie prodal. Ten den ale ČEZ zveřejnil výsledky hospodaření za první čtvrtletí, které byly lepší než očekávané. Akcie firmy na burze tak podražily o pět korun a Svoboda přes víkend vydělal 37.000 korun hrubého.

Problém je v tom, že jako vrcholový manažer již v pátek znal firemní výsledky, které kurz akcií ovlivňují, podotýká deník.

Stejně jako v květnu pokračoval v nákupech na vlastní účet i další měsíc. Cena akcií mezitím klesla o zhruba 20 korun a Svoboda si jich nakoupil ještě za 3,7 milionu korun. Během dvou týdnu vyšplhala cena akcií o sto korun a Svoboda tak za dva měsíce celkově vydělal na akciích ČEZ zhruba 1,6 milionu korun.

Nejmenovaný zdroj z KCP deníku potvrdil, že komise Svobodu prošetřuje podle paragrafu 124 zákona o podnikání na kapitálovém trhu. V něm je stanoveno, co je vnitřní informace a kdo je takzvaná zasvěcená osoba. Platí přitom, že nelze k obchodům na vlastní účet používat informaci, která není veřejně známá a která může ovlivnit kurz cenného papíru, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK