MfD: Poslanci chtějí zvýšit paušály pro řemeslníky až na 70 pct

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Řemeslníci, kteří pracují na živnostenský list, mají naději, že si budou moci od příštího roku odečítat až sedmdesátiprocentní paušální výdaje proti dnešním 25 procentům. S tímto návrhem vicepremiéra Martina Jahna přijdou do konce příštího týdne do sněmovny poslanci ČSSD. Původní vládní návrh počítal jen s 50 procenty. Píše to Mladá fronta Dnes.

Změny se týkají 1,2 milionu živnostníků, například elektrikářů, zámečníků, ale i pekařů nebo kadeřnic. Odhadem je podle deníku využije jen 450.000 živnostníků. Kromě zemědělců s 80 procenty by mohli ostatní živnostníci využít daňové paušály od 30 do 50 procent, a to podle profese.

Opoziční ODS nemá proti zavedení různých sazeb námitky. "Je rozdíl mezi náklady advokáta nebo obchodníka, tomu ani těch 50 procent nepomůže," soudí stínový ministr průmyslu Martin Říman.

Zatímco při normálním placení daní si podnikatelé musejí schovávat všechny doklady a složitě si vypočítávat daně, nově by pro výpočet daně stačily celkové příjmy a výdaje. Podnikatelé si odečtou určité procento výdajů a ze zbylé části si vypočtou daň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK