HN: Cena elektřiny poroste i v dalších letech

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Společnost ČEZ by chtěla prodávat v tuzemsku elektřinu za ceny jako v Evropské unii již kolem roku 2010. Jde o takzvanou silovou elektřinu, kterou prodává velkoobchodníkům a která tvoří asi třetinu ceny pro domácnosti. Zdražování silové elektřiny tak urychlí i zvyšování cen pro domácnosti, informují Hospodářské noviny. Domácnosti si od ledna 2006 budou moci vybrat dodavatele, ale ceny bude nadále schvalovat Energetický regulační úřad.

"Záleží však na tom, jak bude Evropská komise uvolňovat obchod a rušit přeshraniční bariéry," řekl HN mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ letos nabízí silovou elektřinu ve velkoobchodní ceně v základním pásmu za 30,2 eura za megawatthodinu. V okolních zemích je přitom dražší, a to od deseti do 18 procent. V Maďarsku je dražší o 22 procent.

ČEZ tento týden prodal na energetické burze v Lipsku rekordní objem elektřiny na příští rok. Během dvou dní prodal proud za 800 milionů korun. Cena se přitom stabilně drží nad hranicí 45 eur za megawatthodinu. Důvod tak velkého nákupu ČEZ nezná, podle deníku je ale jisté, že v Evropě roste zájem o elektřinu. "Lze jen odhadovat, že v kontinentální Evropě rostou obavy z nedostatku zdrojů," soudí mluvčí Kříž.

I to je podle HN důvod, proč by ČEZ prodával rád elektřinu dráž nejen na mezinárodní burze, ale i v Česku.

Zda se tuzemské a evropské ceny elektřiny srovnají tak rychle, není jisté. Podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu Blahoslava Němečka tomu budou bránit omezené kapacity přenosových sítí. "Navíc vývoj na různých energetických burzách burzách ukazuje, že se jejich rozdíly nesbližují. Evropa prostě nemá jednotnou cenu a hned tak ji mít ani nebude," uvedl Němeček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK