Růst cen výrobců byl v září opět mírný, meziročně o procento

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců v září opět zpomalilo. Ceny se zvýšily proti stejnému období loni o procento, oznámil Český statistický úřad. V srpnu byly ceny meziročně vyšší o 1,1 procenta. Tempo růstu cen v průmyslu, které jsou předzvěstí budoucího vývoje spotřebitelských cen, zpomaluje nepřetržitě 11 měsíců. ČSÚ to odůvodňuje prohloubením poklesu cen v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a v potravinářském průmyslu.

V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 0,2 procenta. Rozhodující vliv na zvýšení celkové hladiny cen měl růst cen v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků o 8,3 procenta. Naopak pokračoval pokles cen v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 4,1 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 0,5 procenta, uvedl ČSÚ.

V meziročním srovnání je zpomalení růstu celkové cenové hladiny v průmyslu způsobeno prohloubením poklesu cen v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků o 4,1 procenta a v a v odvětví potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků o 2,3 procenta. Naopak se výrazně zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků o 16,4 procenta. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se nejvíce zvýšily ceny energií o 11,5 procenta a zboží dlouhodobé spotřeby o 1,8 procenta.

Nadále klesaly ceny v zemědělství. Při srovnání se zářím 2004 byly nižší o 6,7 procenta. Dolů srážela ceny především rostlinná výroba, jejíž produkty byly meziročně levnější o 15,6 procenta. O více než pětinu klesla cena pšenice a o 17,9 procenta se snížila cena brambor. Ceny zeleniny byly vyšší o 18,2 procenta a poprvé od září 2004 vzrostly i ceny ovoce o 10,2 procenta. Ceny živočišných výrobků byly nižší o 2,2 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny zemědělských producentů nezměnily.

Ceny stavebních prací proti červenci vzrostly o 0,3 procenta, meziročně byly vyšší o 2,5 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně v úhrnu vyšší o 2,8 procenta, proti předchozímu měsíci vzrostly o 0,8 procenta.

V Evropské unii se ceny průmyslových výrobců podle údajů Eurostatu v srpnu 2005 meziměsíčně zvýšily v průměru o 0,5 procenta, stejně jako v červenci. Nejvyšší meziměsíční růst cen zaznamenali statistikové v Litvě (o 1,1 procenta), Maďarsku (o procento) a ve Velké Británii a Dánsku (v obou zemích shodně o 0,9 procenta). Klesly pouze ceny v Irsku.

Meziročně ceny průmyslových výrobců v EU vzrostly v srpnu celkem o 5,1 procenta. Nejvyšší růst uvádí Velká Británie (o 11,4 procenta), Dánsko (10,3 procenta) a Nizozemsko (7,5 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK