Japonské akcie potřetí v řadě oslabily, dolar stojí na místě

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se potřetí v řadě snižovaly a většina investorů se zbavovala těch akcií, jejichž kurz se v minulých dnech zvýšil nejvíce. Výprodej se tedy týkal i bank, o které byl ve čtvrtek naopak zájem. Na devizovém trhu už se kurz dolaru dál nezvyšuje.

Index Nikkei oslabil o 28,70 bodu a den uzavřel poklesem o 0,21 procenta na hodnotě 13.420,54 bodu. Širší index Topix klesl o 0,70 procenta na 1397,93 bodu.

Oslabovaly také akcie přepravních firem, kterým ublížilo snížení nákupního doporučení od jedné z makléřských společností. Trvá však zájem o některé mediální firmy a v růstu zatím pokračují akcie společnosti Tokyo Broadcasting System. Vzrostl i kurz Mitsubishi Logistics.

Příští týden by se mohla pozornost investorů zaměřit na výrobce elektroniky JVC. Podnik totiž dnes po skončení obchodů oznámil, že kvůli slabším tržbám bude mít za celý rok zřejmě ztrátu. Až dosud předpokládal, že bude alespoň v mírném zisku.

Akcie finančního ústavu Mitsubishi UFJ Financial Group klesly zhruba o 2,7 procenta, ale za celý týden mají stále zisk asi 7,5 procenta. Asi o dvě procenta klesl rovněž kurz finančního ústavu Mizuho Financial Group, přibližně 2,6 procenta si odepsaly akcie banky Sumitomo Trust & Banking.

"Myslím, že nikoho zvlášť nepřekvapuje, když banky procházejí fází korekce," poznamenal manažer japonské investiční společnosti Henderson Global Investors Andrew Millward. "Když kurz akcie jde nahoru tak rychle, což platí hlavně o Mitsubishi UFJ, není možné pokračovat v lineárním růstu donekonečna," řekl.

Na devizovém trhu už se přestal zvyšovat kurz dolaru, který si za poslední týden připsal značné zisky. Dolar ale nadále těží z předpokládaného dalšího růstu úrokových sazeb v USA, i když trh bude nyní posuzovat především odpolední zprávu o vývoji inflace v USA. Analytici očekávají, že spotřebitelské ceny v září vzrostly o 0,9 procenta, což by byl výrazný vzestup proti srpnu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2015 USD, a oslabil tak z předchozích 1,1981 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu klesl na 114,54 ze 114,74 JPY, euro k jenu ale mírně zpevnilo na 137,66 z předchozího kurzu 137,51 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK