Koruna posílila o sedm haléřů na 29,69 Kč/EUR

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Česká měna posílila proti otevírací hodnotě o sedm haléřů na 29,69 Kč/EUR, což je úroveň čtvrtečního závěru. Řekl to Radim Krejčí ze společnosti Patria Online. K dolaru koruna stojí na 24,72 Kč/USD, což je proti čtvrteční zavírací úrovni posílení o 16 haléřů.

"Česká měna odolává negativnímu regionálnímu sentimentu ze všech středoevropských měn nejlépe, tedy kromě slovenské koruny, jejímuž poklesu ve čtvrtek bránila intervence slovenské národní banky," řekl Krejčí. "Očekáváme, že koruna zakončí týden v pásmu 29,65 až 29,75 Kč/EUR," dodal.

Na pohyb koruny by neměla mít žádný výraznější dopad zářijová data o poklesu tempa růstu cen výrobců, které podle Českého statistického úřadu minulý měsíc meziročně stouply o procento. Tempo růstu cen v průmyslu, které jsou předzvěstí budoucího vývoje spotřebitelských cen, zpomaluje nepřetržitě už jedenáct měsíců.

"Údaje o výrobních cenách nejsou pro korunu z krátkodobého pohledu zásadní. Proto nečekáme okamžitou reakci devizového trhu," uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Domácí devizový trh je nyní podle ní pod velkým tlakem okolních devizových trhů. Středoevropský region momentálně výrazně oslabuje, což ovlivňuje i českou korunu, u které však chybí ekonomické argumenty pro takové oslabování, dodala analytička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK