Orlen chce do tří let zvýšit podíl na českém trhu na 15 procent

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA/PLOCK (Polsko) 14. října (zpravodaj ČTK) - Polská petrochemická společnost PKN Orlen chce do tří let zvýšit svůj podíl na trhu pohonných hmot v Česku na 15 procent. Novinářům to po mimořádné valné hromadě společnosti řekl místopředseda představenstva Wojciech Heydel.

PKN Orlen prostřednictvím Unipetrolu vlastní 300 čerpacích stanic Benzina a kontroluje tak zhruba 11 procent českého trhu. Benzina je zatím nejpočetnější tuzemská síť. Třetinu pump se ale PKN Orlen ještě před privatizací Unipetrolu zavázal odprodat americké firmě ConocoPhillips, která provozuje síť Jet.

Jedničkou podle objemu prodeje a největší zahraniční sítí v Česku se stane rakouská společnost OMV, která před časem získala také 70 pump patřících Aralu. OMV bude mít celkem 216 čerpacích stanic. Díky koupi Aralu se desetiprocentní podíl OMV zvýší asi na 18 procent.

Vlastník Aralu, britský ropný koncern BP, se rozhodl českou síť prodat, protože na českém trhu měla jen asi desetiprocentní podíl a strategií firmy je být lídrem.

O čerpací stanice Aral se ucházel rovněž PKN Orlen. Polský koncern přitom neskrýval, že koupí Aralu chtěl kompenzovat prodej třetiny čerpacích stanic Benzina. PKN Orlen zatím ale o prodeji nerozhodl a jedná s ConocoPhillips o zvýšení ceny.

Český antimonopolní úřad již nicméně začal právě na žádost ConocoPhillips zjišťovat, zda prodej stanic nevytvoří monopol.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK