Ovocnáři letos čekají nejhorší úrodu za posledních 15 let

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE/CHELČICE (Prachaticko) 14. října (ČTK) - Ovocnáři letos očekávají nejhorší úrodu za posledních 15 let. Kvůli mrazům, které na jaře poničily květy, se v Česku letos urodilo zhruba o třetinu méně ovoce, než byl průměr posledních pěti let. Špatná sklizeň byla hlavně u třešní a rybízu, nyní se projevuje u jablek.

"Tento propad je nejhorší od roku 1990," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Jaroslav Muška, podle něhož je úroda ve srovnání s minulými roky asi sedmdesátiprocentní. Z krajů dopadly nejhůř jižní a západní Čechy - například na jihu se letos sklidí o polovinu méně jablek než v předchozích letech, ještě horší je v kraji úroda višní a švestek.

Spotřebitelé se však podle Mušky nemusejí obávat výrazného zvýšení cen jablek, protože tyto výkyvy se vyrovnají v rámci evropského trhu, který ze 70 až 80 procent ovládají supermarkety tlačící ceny nízko. "Řádově jablka podraží asi tak o korunu až dvě za kilogram," míní Muška, který je zároveň ředitelem společnosti Zemcheba v Chelčicích na Prachaticku. Tato firma má asi 300 hektarů ovocných sadů, na třetině z nich rostou jabloně.

Jablka tam teď sklízí asi 40 brigádníků, už jsou za polovinou prací a Muška předpokládá, že do konce října budou jabloně očesané. Očekává úrodu kolem 1200 tun, zatímco v předchozích letech dosáhla 2000 tun i více. Nepřízeň počasí nejvíc postihla odrůdy Jonagold, Mucu a Spartan.

Zemcheba se zabývá i zpracováním ovoce, které letos vázne kvůli malé nabídce. Například z pěti českých zpracoven produkujících ovocné koncentráty pracují nyní kvůli nedostatku padaných jablek pouze čtyři, a to na 30 až 40 procent. Přitom vykupují jablka oproti loňsku až za trojnásobek, to znamená za 2,50 až tři koruny za kilogram. "Cena vyletěla výrazně nahoru, sadaři by vydělali, jenomže nemají co nabídnout. V Chelčicích jsme zvyklí vykupovat od zahrádkářů 1000 až 1500 tun jablek, letos jsme však zatím nevykoupili ani 100 tun," uvedl Muška. Pokud už sadaři nějakou úrodu mají, nechají si jablka k vlastní konzumaci.

Muška předpokládá, že se v Česku letos sklidí celkem zhruba 120.000 tun jablek, což je o 30.000 tun méně než v minulých letech. V tuzemsku je nyní 18.000 hektarů ovocných sadů, z toho 9000 hektarů jabloní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK