ČSSZ: Podnikatelů letos ubylo 24.000, počet klesal jen v zimě

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy například podnikatelů, soukromých doktorů, umělců či zemědělců, klesl letos do konce září o 24.000 na 921.200. Pokles se ale týkal jen počátku roku, od dubna počet podnikatelů stagnuje. Lidí, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, bylo koncem září 740.000. Vyplývá to z údajů, které poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Mikešová.

Ekonomové i zástupci podnikatelů neočekávají, že v příštím roce počet podnikatelů výrazně vzroste díky chystanému zvýšení tzv. daňových paušálů, které zjednodušují účetnictví, či zrychlení odpisů. "Pro rozvoj podnikání stále nejsou podmínky. Vláda dělá jen dílčí kroky, které nejsou koncepční, všechno navíc příliš dlouho trvá," řekl prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

"Počet podnikatelů bude příští rok opět stagnovat," míní analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Růst ekonomiky je podle něj tažený převážně stavebními investicemi státu a exportem, tedy nikoliv soukromou poptávkou po službách, která by mohla dát větší příležitosti podnikatelům. Podnikatelé budou kvůli vyšším odvodům státu a přeměně nejúspěšnějších živností na společnosti s ručením omezeným spíše přecházet do zaměstnaneckého poměru než obráceně, dodal.

Pokles počtu podnikatelů na počátku roku byl podle některých ekonomických expertů spíše administrativní záležitostí než odrazem špatných podnikatelských podmínek v Česku. Zástupci podnikatelů se ale domnívali, že za pokles počtu podnikatelů mohla zejména daňová úprava z loňského roku, která zavedla tzv. minimální daň.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK