Šéf KBC: Bankovní poplatky by mohly ve střední Evropě klesnout

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 14. října (zpravodaj ČTK) - Bankovní poplatky by mohly ve střední Evropě postupně mírně klesnout, a to včetně České republiky. Na setkání s novináři to řekl šéf KBC Bank André Bergen. Naopak v Belgii jsou podle něj neúnosně nízké a budou se muset postupně zvýšit.

Střední Evropa měla v posledních letech vyšší poplatky, protože v ní probíhala konsolidace bankovního sektoru a finanční ústavy musely pořizovat nové technologie. Také počet klientů nebyl příliš vysoký a lidé využívali jen úzkou paletu služeb. S rostoucím počtem produktů i transakcí se však otevírá prostor pro zlevňování. "V dalších letech se dá očekávat pokles cen," řekl.

Opačná situace je v Belgii. Působí zde více než 100 bank a konkurence srazila v posledních letech ceny tak nízko, že je to pro finanční ústavy údajně neúnosné. "S takto nízkými cenami nelze pokračovat, to je nemožné," řekl.

Při srovnání typického složení bankovních služeb v jednotlivých zemích EU vyplývá, že Belgičané za rok zaplatí na poplatcích méně než Češi. Zatímco v ČR to je podle letošní studie World retail banking report 68 eur ročně (asi 2040 Kč), v Belgii je to 57 eur (asi 1710 Kč) a na Slovensku 48 eur (1440 Kč).

V České republice bankéři předpokládají, že se místo dosud rozšířených balíčků začnou nabízet individuální účty "šité na míru" potřebám lidí. Například ČSOB, dceřiná banka KBC, plánuje nabízet levné účty, u kterých si lidé budou dokupovat jednotlivé služby a produkty podle potřeb.

Na trhu pojištění zase KBC předpokládá boom životního a důchodového pojištění, zejména v kontextu penzijních reforem. Tento vývoj je prý typický pro celou Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK