Koruna posílila na 29,64 Kč/EUR, k dolaru výrazněji na 24,54 Kč

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Česká měna posílila k euru o 12 haléřů na závěrečných 29,64 Kč za euro. Vůči dolaru stála po 17:00 na 24,54 Kč/USD, takže proti čtvrtečnímu večeru skončila týden o 34 haléřů silnější. Důvodem byl propad americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací, které zveřejnil server společnosti Patria.

V průběhu dne se na středoevropských trzích averze k riziku snížila investoři začali opět nakupovat korunu, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Na pohyb koruny neměla výraznější dopad zářijová data o poklesu tempa růstu cen výrobců, které podle ČSÚ minulý měsíc meziročně stouply o procento.

Americká měna kvůli makroekonomickým ukazatelům propadla před 17:00 na 1,2078 USD/EUR. Dolar dnes zaznamenal první pokles po oznámení zprávy, že jádrová inflace v USA rostla pomaleji, než se čekalo. Mnozí investoři se podle Pikory zalekli, že úrokové sazby neporostou tak rychle, jak se původně předpokládalo.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová upozornila na to, že příští týden neslibuje žádné nové důležité informace z domácí ekonomiky, a tak bude koruna nadále sledovat hlavně dění za hranicemi. To podle ní může zvýšit její rozkolísanost na obě strany bez jasného směru. "Přesto lze tvrdit, že koruna by neměla oslabit více než k 29,75 Kč/EUR, zatímco pro posilování není žádná obdobná hranice blízko na dohled," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK