Český Agrofert kupuje největší slovenské zpracovatele drůbeže

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 14. října (zpravodaj ČTK) - Český Agrofert Holding kupuje dva největší slovenské masokombináty na zpracování drůbeže Hyza Žilina a THP Topolčany. Vyplývá to z informací, které na své internetové stránce zveřejnil slovenský protimonopolní úřad (PMÚ). Ten by měl transakci posoudit do poloviny listopadu. Další podrobnosti nejsou k dispozici.

Spolu s masokombináty by měl Agrofert koupit také chovatelské farmy Farma THP a Javor 503, jakož i producenta krmných směsí Považan. Slovenské firmy ovládá společnost Fend, jejíž představitelé už v minulosti oznámili, že hledají strategického investora pro drůbežárny. Šéf českého holdingu Andrej Babiš zájem připustil, zprávy o koupi ale potvrdil až PMÚ.

Největší slovenské drůbežárny, které mají na trhu asi 50procentní podíl, si slibují od vstupu nového akcionáře lepší vyjednávací pozici vůči obchodním řetězcům nejen na Slovensku, ale i v zahraničí. Nyní oba masokombináty prodávají prostřednictvím zprostředkovatelů, což výrazně snižuje jejich marži. Výhodou obou závodů je povolení vývozu do Anglie a Německa.

Agrofert kupuje slovenské firmy v době, kdy Evropa čelí hrozbě ptačí chřipky. Obě země již zakázaly dovoz drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit z Rumunska, kde byl výskyt viru ptačí chřipky potvrzen. Stejné opatření přijaly i vůči Turecku, kde byl zjištěn virus H5N1, který může být nebezpečný pro člověka.

Skupina Agrofert se skládá přibližně ze 120 podniků včetně zahraničních. Podniká v zemědělství, potravinářství a průmyslové výroby chemických látek. Na Slovensku česká společnost ovládá například chemické podniky Istrochem nebo Duslo Šaua.

Agrofert také uzavřel dohodu s polskou firmou PKN Orlen o koupi podílu v pěti dceřiných firmách skupiny Unipetrol, kterou PKN majoritně vlastní. PKN však nyní podíly prodat nechce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK