Americké akcie vzrostly díky vyššímu zisku General Electric

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne rostly díky příznivé výsledkové zprávě General Electric Co. za třetí čtvrtletí. Na trhu ale přetrvávají obavy z toho, že se vysoké ceny ropy projeví negativně ve spotřebitelských výdajích.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času zvýšil o 0,35 procenta na 10.252 bodů. Index trhu Nasdaq vzrostl o 0,48 procenta na 2056 bodů.

General Electric výsledkem překonal očekávání analytiků. Profit GE ve třetím čtvrtletí vzrostl o 15 procent na 4,67 miliardy dolarů díky oživení energetické divize a vyšší poptávce po motorech pro letadla. Překonaly se tak ztráty způsobené hurikány i pokles tržeb mediální divize NBC Universal.

Michiganská univerzita dnes zveřejnila pravidelnou měsíční zprávu o vývoji americké spotřebitelské důvěry. Její index nečekaně klesl kvůli vysokým cenám pohonných hmot a škodám po hurikánech. Index důvěry se počátkem října snížil na předběžných 75,4 bodu z konečné zářijové hodnoty 76,9 bodu.

"Údaj o důvěře stáhl trh z dnešního maxima," uvedl manažer jednoho z investičních fondů. "Investoři se bojí, ale já si stále myslím, že z technického hlediska je trh podhodnocený. Dnes pravděpodobně skončíme v plusu," dodal.

Výroba amerického průmyslu se v září snížila o 1,3 procenta, což byl nejhlubší pokles od ledna 1982. Za propadem stály hlavně výpadky v těžbě ropy a plynu způsobené hurikány Katrina a Rita, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK