Tesco chce příští rok koupit další obchodní řetězec v ČR

14.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. října (ČTK) - Britský obchodní řetězec Tesco chce po nedávném převzetí řetězce Carrefour koupit příští rok další obchodní řetězec v Česku. Uvedl to v rozhovoru pro Czech Business Weekly Online finanční ředitel Tesco Stores ČR Chris Morgan. Žádná konkrétní jednání však firma zatím nevede.

Tesco v ČR provozuje šest obchodních domů a 24 hypermarketů. S ročním obratem 21 miliard korun je pátou největší obchodní společností v zemi. Morgan očekává, že příští rok tržby firmy stoupnout na více než 30 miliard korun a firma se tak posune na čtvrtou příčku. Do roku 2010 se chce Tesco stát jedničkou na českém trhu. Za prvních šest měsíců letošního roku tržby Teska stouply o sedm procent na 8,8 miliardy korun, dodal Morgan.

Na konci letošního roku by Tesco mělo mít v Česku 35 obchodů. V masivní expanzi chce pokračovat i příští rok, kdy plánuje otevřít kolem 15 nových obchodů. Do konce roku 2006 chce Tesco mít více než 60 prodejen, včetně 11, které firma získala od Carrefouru.

Kromě nových hypermarketů s rozlohou kolem 10.000 metrů čtverečních chce Tesco expandovat i v oblasti menších prodejen o rozloze kolem 3000 metrů čtverečních. Ty chce otevřít ve větších městech, jako Mělník. Dále hodlá otevřít i obchody a supermarkety o rozloze 300 až 1000 metrů čtverečních, které by měly konkurovat řetězcům Lidl, Penny Market a Kaufland.

Tesco otevřelo svoji první malou prodejnu letos v červnu v Mikulově. Obchod je pilotním projektem pro střední Evropu. Tesco plánuje otevřít stejné obchody na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK