MfD: BMW bude skládat motorky z českých dílů

15.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. října (ČTK) - Na severu Čech vyrůstá několik závodů, které budou vyrábět podstatnou část dílů pro motorky BMW. Německý dodavatel BMW, firma Benteler, se chystá otevřít hned několik závodů. Například v lednu otevře závod v Jablonci nad Nisou, kde bude vyrábět rámy motocyklů. Již příští týden spustí výrobu v továrně v Rumburku. Informuje o tom sobotní Mladá fronta Dnes.

V Jablonci svou výrobu Benteler nastěhuje do jedné z hal, v níž se v minulosti vyráběly vozy Liaz. V dalších letech by se na motocykly měly v Jablonci vyrábět i jiné díly.

Podle firmy hraje Česko v jejích plánech významnou roli. "Těšíme se, že prohloubíme naše působení v Česku, protože čeští zaměstnanci se vyznačují vysokou kvalitou práce. Jsme velmi spokojeni," cituje deník mluvčí firmy Barbaru Lükeovou.

Benteler dodává pro BMW náhradní díly na podvozky, které vyrábí ve Stráži na Nisou u Liberce. Tento závod však přestává stačit, a proto jejich výrobu přestěhuje rovněž do Jablonce. Firma v tuzemsku zaměstnává kolem tisícovky lidí. Podle odborového předáka Milana Šubrta zaměstná v Jablonci výroba pro BMW do konce příštího roku 80 lidí, projekt však počítá s podstatným rozšířením v dalších letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK