Skupina G20 jednala převážně o ropě, posuzuje i další rizika

15.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHE-PEJ (Čína) 15. října (ČTK) - Skupina bohatých a rozvojových zemí G20 je rozhodnuta přijmout jakákoli opatření, která omezí dopady drahé ropy na globální ekonomiku. Na schůzce v čínském Che-pej se na tom shodli ministři financí a guvernéři centrálních bank, kteří posuzovali i další rizika ohrožení růstu. Delegáti hledají rovněž způsob, jak odstranit bariéry globálního obchodu.

"Máme obavy, že pokud se ceny ropy dlouho udrží na vysoké úrovni a budou výrazně kolísat, mohly by zpomalit růst a způsobit nestabilitu globální ekonomiky," píše se v komuniké. Delegáti se také obávají, že nerovnováha ve světové ekonomice spolu s růstem protekcionismu vede k nejistotě a mnoha problémům.

"Jsme rozhodnuti zavést nutnou fiskální, měnovou i devizovou politiku, a zrychlit strukturální reformy, abychom nerovnováhu a rizika zažehnali," uvádí se v dokumentu. Taková opatření počítají i s rozdělením zodpovědnosti.

Ministři a šéfové centrálních bank jednají blízko Pekingu a věnují se převážně problémům globální ekonomiky. Ve skupině G20 má velké slovo hlavně Brazílie a Indie. Nerovnováhou, o které na schůzce často hovoří, rozumějí takové věci, jako je vysoký deficit zahraničního obchodu, s nimž se potýkají USA.

Ekonomové poukazují na to, že motorem růstu světové ekonomiky je především ochota Američanů se zadlužovat a hodně utrácet. S tím jde ale ruku v ruce ochota lidí a vlád jiných zemí půjčovat peníze a plnit roli věřitele. Podle ekonomů je však tato situace do budoucna neudržitelná.

Schůzky se účastní například i prezident Světové banky Paul Wolfowitz, který vyzval bohaté země, aby byly k chudším zemím vstřícnější v otázkách vzájemného obchodu. Podle něj budou muset vyspělé země projít často bolestnými změnami, pokud se rozhovory o liberalizaci světového obchodu mají pohnout kupředu.

V prosinci se bude v Hongkongu konat klíčová schůzka, na které mají být ustanovena nová pravidla světového obchodu. Pokrok v jednání zatím naráží hlavně na zemědělské subvence, kterých se některé vyspělé země nechtějí vzdát. "Nepřeháním, když říkám, že 1,2 miliardy lidí, kteří žijí v extrémní chudobě, potřebují, aby schůzka z Hongkongu přinesla výsledek," řekl Wolfowitz.

K problematice vysokých cen ropy delegáti uvedli, že je třeba spolupracovat s cílem zvýšit těžbu a kapacity rafinerií. Japonská delegace prosazuje i zesílení dialogu mezi těžebními zeměmi a jejich odběrateli, což jsou hlavně nejvyspělejší země světa, tedy včetně USA a Japonska. Cena ropy se koncem srpna vyšplhala nad 70 dolarů za barel, kde předtím nikdy nebyla.

Skupinu G20 tvoří ve skutečnosti 19 zemí. Jsou to členové G7, tedy Spojené státy, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Francie a Itálie, a 12 dalších zemí: Rusko, Argentina, Austrálie, Indie, Brazílie, Čína, Indonésie, Jižní Korea, Turecko a Saúdská Arábie, JAR a Mexiko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK