Železniční odboráři se postavili za vládní návrh zákoníku práce

15.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NYMBURK 15. října (ČTK) - Odborové sdružení železničářů (OSŽ) se na svém sjezdu postavilo za vládní návrh zákoníku práce, jde podle nich o kompromis sociálních partnerů dosažený dlouhým jednáním. Odboráři se rovněž rozhodli bránit železniční dopravu před silniční. Ústředí má podat podnět k antimonopolnímu úřadu, aby přešetřil, zda ministerstvo dopravy nezvýhodňuje dopravu po silnici. V čele odborů zůstává na další čtyři roky Jaromír Dušek.

Odboráři jednali ve sportovním centru u Nymburka od pátku, dnes sjezd skončil. Vyjádřili také nesouhlas proti rušení regionálních tratí. Podnikový výbor OSŽ při Českých drahách by měl problematice věnovat maximální pozornost, především ohrožené trati mezi Březnem u Chomutova a Chomutovem.

V závěrečném usnesení odboráři také pověřili ústředí OSŽ vypracovat vnitřní směrnici, která zaváže všechny volené funkcionáře zpracovat pro potřeby sdružení majetková přiznání ke konci každého kalendářního roku.

Dušek, který vede Odborový svaz železničářů od roku 1995, porazil v tajných volbách protikandidáty Karla Anděla a Jiřího Kratochvíla. Místopředsedy se stali Petr Bazger, Jaroslav Pejša, Jiří Kratochvíl a Miroslav Novotný. Za vedoucího tajemníka zvolili delegáti sjezdu Vladislava Vokouna.

V OSŽ působí přes čtyři pětiny ze zhruba 70.000 zaměstnanců Českých drah, ale i pracovníci dalších firem. Poslední sjezd OSŽ se uskutečnil před čtyřmi lety.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK