Paroubek: O zavření drůbeže pod střechu kvůli chřipce neuvažujeme

15.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TEPLICE/PRAHA 15. října (ČTK) - Česká vláda zatím na rozdíl o rumunské, polské nebo nizozemské neuvažuje o tom, že by zemědělcům jako opatření proti možnému šíření nákazy ptačí chřipky nařídila chovat drůbež v uzavřených prostorách. Rumunští a polští představitelé takové nařízení vydali kvůli tomu, aby se drůbež nemohla dostat do kontaktu se stěhovavými ptáky.

"O ničem podobném rozhodně neuvažujeme, panika není na místě," řekl dnes ČTK premiér Jiří Paroubek v Teplicích.

Ministr zemědělství Petr Zgarba svolal na úterý mimořádné jednání Ústřední nákazové komise, která se má zabývat opatřeními a koordinací postupu při možném ohrožení území Česka ptačí chřipkou. Komise má zhodnotit dosavadní opatření a projednat návrh na posílení prevence a na monitoring území.

Česko ve čtvrtek zakázalo dovoz drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit z Rumunska, kde nové testy potvrdily výskyt viru ptačí chřipky. V pondělí bylo stejné omezení přijato vůči Turecku, kde byl zjištěn virus ptačí chřipky H5N1, který může být nebezpečný pro člověka. Státní veterinární správa podle mluvčího Josefa Dubna posiluje preventivní opatření, například vyšetřování chované drůbeže i volně žijících ptáků.

Rumunský ministr zemědělství Gheorghe Flutur dnes potvrdil, že testy vzorků z ptáků uhynulých v oblasti delty Dunaje prokázaly přítomnost smrtícího viru. Oblasti výskytu byly uzavřeny a ministr vyzval obyvatele, aby drželi drůbež pod střechou, aby nepřišla do styku s volně žijícími ptáky.

Také Polsko dnes nařídilo svým chovatelům, aby drželi drůbež v uzavřených prostorách. Polský ministr zemědělství Jerzy Pilarczyk oznámil, že nařízení vstoupí v platnost v pondělí.

Stejný krok nařídilo svým farmářům Nizozemsko už letos v létě poté, co se ptačí chřipka dostala na Ural. Obdobný krok tehdy připravilo Německo pro případ, že by se virus rozšířil do Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK