Indická společnost Cipla vyrábí generickou verzi Tamiflu

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/BOMBAJ 16. října (ČTK) - Indická farmaceutická společnost Cipla začala vyrábět generickou verzi přípravku Tamiflu. Toho je v současné době kritický nedostatek, protože ho objednávají vlády řady zemí ve snaze vytvořit si zásoby kvůli riziku epidemie ptačí chřipky. Generikum je kopie léku, který již není chráněn patentem, a je tedy mnohem levnější.

"Celý proces jsme dokončili teprve před pár týdny a nyní začínáme s výrobou," řekl šéf indického podniku Yusuf K. Hamied. Původním výrobcem a také držitelem patentu k výrobě antivirotika Tamiflu je švýcarská společnost Roche. Tamiflu se při léčbě ptačí chřipky zatím ukazuje jako nejúčinnější přípravek. Zástupci Roche ale nejsou plány indické firmy nadšeni.

Ptačí chřipka se poprvé objevila koncem roku 2003 u drůbeže v Thajsku. Země byla v té době čtvrtým největším vývozcem drůbeže na světě, kvůli výskytu nákazy ale musela vybít prakticky veškerá hejna. V Asii na ptačí chřipku zemřelo od roku 2003 více než 60 lidí. Nyní se virus objevil v Turecku a nejnověji i v Rumunsku. Z těchto zemí už je i zakázán dovoz drůbeže do ČR.

Zástupci společnosti Roche před několika dny uvedli, že část výrobního procesu zpřístupní jiným firmám ve snaze co nejvíce urychlit výrobu. Patentu k výrobě Tamiflu se ale Švýcaři nechtějí za žádnou cenu vzdát. Indové přitom sdělili, že generickou verzi nebudou nabízet na trzích v USA a v Evropě, nicméně vyjdou vstříc všem vládám, které o přípravek projeví zájem.

"V zásadě se nebudeme zaměřovat na tyto trhy, pokud nenastane skutečná nouze a tyto země nevyhlásí povinné licencování," sdělil Hamied. Záměrem firmy je podle něj lék nabídnout hlavně v rozvojových zemích. Zpočátku chtějí Indové přípravek v takovém množství, aby ho do konce ledna mohlo mít na 50.000 pacientů. Pak možná výrobu ještě zvýší.

Roche odmítá poskytnout plnou licenci k výrobě Tamiflu, i když je pod značným tlakem mezinárodní komunity, aby maximálně urychlila výrobu přípravku. Na Švýcary již apeloval i generální tajemník OSN Kofi Annan. Šéf Ciply Hamied ale řekl, že jeho firma už vytvořila generickou verzi oseltamivir.

"Dokázali jsme to synteticky odvodit. Když máte hotové testy v laboratoři, tak už to jde rychle," řekl Hamied agentuře AP telefonicky z Madridu, kde se účastnil mezinárodního sympózia o nemoci AIDS. Cipla teď zahajuje komercializaci přípravku a hotova s tím chce být zhruba za měsíc.

Hamied neřekl, kolik bude přípravek stát, ale podle něj bude dostupný za lidskou cenu. "Vždy jsem říkal, že přístup k lékům by měli mít všichni," doplnil. Jedno balení Tamiflu, v němž je deset tablet, se běžně prodává asi za 60 dolarů. To je v přepočtu kolem 1500 Kč.

Cena, kterou si Roche za preparát Tamiflu účtuje, je naprosto nepředstavitelná například pro lidi v Asii. Miliony z nich si tam vydělávají méně než jeden dolar za den a pacienti by měli brát jednu tabletu denně po dobu jednoho týdne. Někdy je ale nutné lék užívat až šest týdnů.

Výrobci generik nemohou legálně prodávat patentované léky na Západě, ani v řadě asijských zemí, včetně Indie. Ta nedávno dokonce zpřísnila patentovou ochranu. V mnoha takových zemích ale mají vlády možnost patent zneplatnit, pokud se objeví stav nouze. V takových případech mají výrobci generik volnou ruku a mohou své přípravky zpřístupnit široké veřejnosti.

Cipla neuvedla, jak chce svůj přípravek dostat na trh, ale tvrdí, že zákon neporuší. "Každý, kdo ten přípravek bude chtít, si ho může koupit od nás. Možná, že ho od nás budou chtít koupit lidé v Americe a Evropě, na ně se však vztahují jejich patenty," řekl šéf firmy.

Kmen H5N1, který je s ptačí chřipkou spojován, se u drůbeže v některých asijských zemích objevuje od roku 2003. Lidé, kteří se nakazili, byli většinou pracovníci drůbežích farem, kde se nákaza objevila. Z člověka na člověka se virus nepřenáší snadno, nicméně experti mají obavy, aby nezmutoval.

Pandemie chřipky si v roce 1918 vyžádala více než 40 milionů lidských životů. Při dalších pandemiích v roce 1957 a v roce 1968 sice tolik lidí nezemřelo, přesto způsobily mimořádné škody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK