Americké akcie zakončily týden silným růstem, dolar však slábne

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 16. října (ČTK) - Obchodování na akciových trzích ve Spojených státech se v pátek neslo ve znamení silného růstu. O ten se postarala jednak statistika, jednak příznivé výsledky a solidní vyhlídky koncernu General Electric. Na devizovém trhu ale klesal dolar, na který statistika neměla dobrý vliv.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si připsal 70,75 bodu a den zakončil růstem o 0,69 procenta na hodnotě 10.287,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 17,61 bodu a seanci uzavřel vyšší o 0,86 procenta na 2064,83 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,83 procenta na 1186,57 bodu.

Na obchodování měla značný vliv zpráva o vývoji inflace v USA. Spotřebitelské ceny se v září zvýšily o 1,2 procenta, což je výrazný skok proti předchozímu měsíci, kdy růst cen činil jen 0,5 procenta. Zářijový růst byl nejvyšší za posledních 25 let, přesně od března 1980.

Růst cen za minulý měsíc překvapil i ekonomy, kteří očekávali vzestup o 0,9 procenta. Bez započtení kolísavých cen energií a potravin ale růst cenového jádra činil pouze 0,1 procenta. To byl naopak pro ekonomy příznivý výsledek. Ukazuje totiž, že inflace v USA není takovým problémem, jak se dosud zdálo.

Týden jako celek ale pro akcie příznivý nebyl. Hlavní indexy už o týden dříve silně klesly a řada analytiků předpovídala, že v dalším poklesu už trh pokračovat nebude. Dow Jonesův index klesl sice jen o 0,04 procenta, ale ztráty indexu Nasdaq dosáhly zhruba 1,22 procenta. Hodnota indexu S&P 500 se od začátku října zvýšila pouze dvakrát.

Akcie General Electric vzrostly o téměř jedno procento. Firma je obecně považována za barometr stavu americké ekonomiky a ve své nejnovější zprávě jednak informovala o silném růstu zisku, jednak předpověděla další růst do budoucna. Podobné vyhlídky před pár dny nastínil i řetězec McDonald's.

"General Electric nastavil příznivý tón. Tento podnik je indikátorem pro řadu odvětví," neskrýval uspokojení šéf akciového výzkumu ve společnosti Boenning & Scattergood Bill Sutherland. Na index S&P 500 měla podobný vliv zdravotní pojišťovna UnitedHealth Group. Její zisk se rovněž výrazně zvýšil a kurz akcií vzrostl o více než čtyři procenta.

Na devizovém trhu přestal zpevňovat dolar, jehož kurz se v posledních dnech jen s malými výkyvy zvyšoval. V pátek ale kurz zamířil dolů a měnu prodávali hlavně ti, kteří spekulovali, že se ceny pro spotřebitele v září výrazně zvýší i bez vlivu energií. To se nesplnilo a předpoklad dalšího zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech není tak jednoznačný.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2085 USD, a oslabil tak z předchozích 1,2032 USD, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem klesl na 113,98 ze 114,30 JPY, euro k jenu ale zpevnilo na 137,76 z předchozího kurzu 137,55 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK