Země G20 chtějí změnit vliv na MMF, změny ale nebudou hned

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CHE-PEJ (Čína) 16. října (ČTK) - Představitelé zemí G20 se na víkendové schůzce na předměstí Pekingu dohodli na nutnosti změnit vliv, který mají jednotlivé země na fungování Mezinárodního měnového fondu. Zatím se však nedokázali shodnout v tom, jak tuto změnu realizovat. Uvedla to agentura Reuters.

Debata nad přidělením národních kvót, tedy určení hlasovacích práv pro každou zemi při rozhodovacím procesu v rámci MMF, nabírá v poslední době na intenzitě. Nejhlasitěji je slyšet ty země, jejichž ekonomiky silně rostou a s nimi i vliv, který tyto státy mají. Ty také chtějí větší vliv na rozhodování fondu.

Na schůzce je přítomen i výkonný ředitel Rodrigo Rato, podle něhož se delegáti dohodli na nutnosti změnit vliv jednotlivých zemí. Podle současných pravidel mají největší vliv na rozhodování měnového fondu velké průmyslové země. Rato ale pouze konstatoval, že je nutné ke změnám přistoupit, konkrétní harmonogram či způsob provedení změn nenaznačil.

"Někteří ministři tady hovořili o příštím výročním zasedání v Singapuru. Já myslím, že je to dobré datum," řekl Rato. Zasedání v Singapuru je plánováno na září příštího roku. O příštím roku v souvislosti se zahájením změn v rámci měnového fondu hovořil také šéf argentinské centrální banky Martin Redrado.

Zatím nejvstřícnější návrh předložila Kanada, která uvedla, že je ochotna se vzdát části svých hlasovacích práv ve prospěch jiných zemí, jejichž vliv se ve světové ekonomice zvyšuje. Kanada přitom měla na mysli země v Asii.

Skupinu G20 tvoří ve skutečnosti 19 zemí. Jsou to členové G7, tedy Spojené státy, Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Francie a Itálie, a 12 dalších zemí: Rusko, Argentina, Austrálie, Indie, Brazílie, Čína, Indonésie, Jižní Korea, Turecko a Saúdská Arábie, JAR a Mexiko. V Che-Pej nyní jednají hlavně o finančních otázkách a světovém obchodě.

"Jestliže výsledkem toho všeho bude, že všechny západní země budou muset snížit svůj vliv na fungování celku, pak jsem si jist, že Kanada bude ochotna přispět spravedlivým dílem," řekl kanadských ministr přírodních zdrojů John McCallum. Revize kvót a přidělení hlasovacích práv jednotlivým zemím je ale plánována až na leden 2008.

Některé evropské země v zásadě souhlasí s tím, aby fond změnil způsob přidělování hlasovacích práv, liší se však ve způsobu, jakým by chtěly změnu prosadit. Některé země například navrhují, aby se místo objemu rezerv a obchodu při tomto procesu přihlíželo raději k objemu hrubého domácího produktu každé země.

"Nebude snadné dosáhnout konsensu, to ale neznamená, že bychom se o to nemohli alespoň pokusit," řekl jeden z delegátů a dodal, že doufá v pragmatickou dohodu. Francouzský ministr financí Thierry Breton řekl, že pokud by v rámci změn o svůj vliv přišly evropské země, pak bude takový návrh nepřijatelný.

Od měnového fondu se v posledních letech distancovaly asijské země. V letech 1997 a 1998 totiž jihovýchodní Asie prošla velkou finanční krizí, které fond nedokázal předejít. Vzhledem k tomu, co na víkendové schůzce řekl Breton, je ale podle odborníků velmi pravděpodobné, že prosadit změnu vlivu na chod MMF nebude snadné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK