Výnosy fondů letos rostou, nejvíce vydělávají akciové fondy

16.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. října (ČTK) - Výnosy domácích podílových fondů letos postupně rostou. Ty, které mají v majetku akcie, již většinou překonaly loňskou úroveň. Akciové fondy v průměru vynesly 12,5 procenta. Smíšené fondy se zhodnotily o téměř osm procent, dluhopisové fondy o 3,9 procenta. Fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení kolem jednoho procenta. Vyplývá to ze statistiky fondů Unie investičních společností (UNIS) k 7. říjnu.

"Letos se zatím nejvíce dařilo akciovým a také smíšeným fondům," řekl ČTK analytik Patria Finance Tomáš Gatěk. Nečekaně dobrý výkon je dán velmi dobrými výsledky především domácí burzy, doplnil analytik serveru Finance.cz Pavel Nesejt.

Nejúspěšnějším fondem byl v tomto roce zatím akciový ISČS Sporotrend s výnosem 37,9 procenta. Následovaly smíšené fondy J&T Opportunity s 33,1 procenta a IKS Balanacovaný s 29,1 procenta. Mezi dluhopisovými fondy vynikal Pioneer obligační s 5,15 procenta, fondům peněžního trhu kraloval IKS peněžní trh se zhodnocením o 1,7 procenta.

I přes současný pokles tuzemského akciového trhu lze podle Gaťka očekávat, že se tento vývoj nezmění. "Naše očekávání je optimistické, investoři letos opět svůj majetek vložený do fondů velmi slušně zhodnotí. Trend do konce roku by se neměl nijak měnit," podotkl Nesejt.

V minulém roce smíšené fondy v průměru vynesly 8,4 procenta a akciové 6,5 procenta. Ve druhém pololetí se zlepšily dluhopisové fondy, které se nakonec zhodnotily o čtyři procenta. Fondy peněžního trhu vzrostly o více než dvě procenta.

V celkem 58 domácích podílových fondech sdružených v UNIS byl na konci srpna soustředěn majetek za 127 miliard korun. Nárůst majetku činil za osm měsíců 17,8 miliardy Kč. Více než polovina prostředků byla ve fondech peněžního trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK