Cena ropy vystoupila v obavách z hurikánu o dolar na barel

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 17. října (ČTK) - Světové ceny ropy začaly nový týden vzestupem o více než dolar na barel a americká ropa se dostala v Asii zpět nad 63 dolarů. Na trh působily obavy ze vzniku tropické tlakové níže v Karibiku, která by se mohla stát novým hurikánem a ohrozit ropná zařízení v Mexickém zálivu.

Americká lehká ropa vystoupila před 6. hodinou SELČ v Singapuru proti pátku o 1,10 dolaru na 63,73 USD za barel. Výrazně stouply i burzovní termínové ceny topného oleje, benzinu a zemního plynu.

V pátek ropa oslabila zhruba o půl dolaru a její cena se propadla až na 61,20 USD, 12 procent pod rekordní maximum 70,85 USD z konce srpna. Dolů tlačilo ropu oslabování poptávky po ropných produktech v USA a zpráva o výrazném růstu americké inflace v důsledku drahé energie.

V Karibském moři se nyní vyvíjí tlaková níže číslo 24. Ta by podle amerických meteorologů měla během týdne zesílit a přesunout se do Mexického zálivu.

V oblasti Mexického zálivu se nachází asi čtvrtina americké těžby ropy a zemního plynu. Provoz zdejších zařízení letos od konce srpna výrazně omezily hurikány Katrina a Rita a od té doby se ceny benzinu v USA drží na vysokých úrovních nad třemi dolary za galon (3,8 litru).

V září byla těžba ropy v USA nejnižší od druhé světové války, sdělilo minulý týden ministerstvo energetiky. K pátku bylo v oblasti Mexického zálivu odstaveno asi 67 procent ropné těžby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK