Fitch zvýšila ratingovou známku Číny na stupeň A

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HONGKONG 17. října (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zvýšila hlavní známku úvěrové spolehlivosti Číny o jednu příčku na stupeň A, tedy stejnou, jako má například Česká republika. Čína si zlepšené hodnocení vysloužila příznivou platební bilancí a zlepšováním finanční situace.

Fitch tak nyní Čínu oceňuje stejným ratingem dlouhodobých devizových závazků jako konkurenční agentura Moody's Investors Service a o jeden stupeň výše než Standard & Poor's. Podle analytiků byl tento krok očekávaný a bude pravděpodobně následován podobnou změnou i u S&P.

Výhled ratingu Číny se však u Fitch změnil z pozitivního na stabilní, což znamená, že další změna se v dohledné době nečeká. Fitch rovněž zvýšil rating dlouhodobých závazků v domácí měně na A-plus z dosavadního A. To se rovněž shoduje s ratingem Česka, který Fitch zlepšila o jeden stupeň letos v srpnu.

Fitch konstatovala, že ekonomický růst Číny se nijak nezpomaluje a letos již třetím rokem po sobě překročí devět procent. "Kombinace růstu a síly exportního sektoru umožňuje tvůrcům čínské politiky lépe řešit strukturální ekonomické úkoly země, a ti tuto příležitosti využívají," uvedl analytik Fitch James McCormack.

Zlepšení je jasně patrné zejména v čínském bankovním sektoru. Dědictví řízeného poskytování úvěrů ustupuje ve prospěch tržněji orientovaného umisťování úvěrů, a v čínském bankovnictví získávají také větší prostor zahraniční strategičtí investoři, uvedl McCormack.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK