Benzin za týden zlevnil o 15 haléřů na 32,16 Kč za litr

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 15 haléřů na průměrnou cenu 32,16 koruny za litr. Cena nafty klesla o šest haléřů na 30,02 koruny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti Webfarm. Nejvíce se snížily ceny benzinu ve východních, západních a jižních Čechách, kde v průměru klesly zhruba o 20 haléřů na litr.

Na jihu Čech platí řidiči za benzin opět nejvíce v republice. Litr naturalu zde dnes stojí 32,25 Kč. Nejnižší ceny jsou na čerpacích stanicích na jižní Moravě, kde se litr v průměru prodává za 32,07 Kč. Naopak nafta je v tomto kraji nejdražší. Podle údajů Webfarm zde litr stojí v průměru 30,11 Kč. Nejlevnější nafta je na západě Čech, kde motoristé za litr vydají průměrně 29,81 koruny.

Proti začátku roku je nyní benzin o více než sedm korun za litr dražší. Nafta podražila o pět korun na litr.

Za růstem cen pohonných hmot je zejména zvyšování cen ropy na světových trzích. Zatímco začátkem roku se cena ropy pohybovala mezi 40 až 45 dolary za barel, nyní překročila 60 dolarů za barel. Kvůli obavám ze vzniku tropické tlakové níže v Karibiku, která by se mohla stát novým hurikánem a ohrozit ropná zařízení v Mexickém zálivu, se dnes americká ropa dostala nad 63 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK