Koruna oslabila na 29,64 Kč/EUR, k dolaru stojí okolo 24,53 Kč

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Koruna dopoledne oslabila o čtyři haléře na 29,64 Kč za euro, kde stála okolo 10:45. Vůči dolaru se česká měna pohybuje kolem 24,53 Kč/USD a proti pátečnímu závěru je tak mírně silnější. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Dnešek neslibuje přinést žádná data z ekonomiky, proto je důležitým faktorem hlavně celková nálada v regionu. Tu ovlivňuje polská politika a také eurodolarový trh," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Polský zlotý, maďarský forint i slovenská koruna se dnes vydaly vzhůru, česká koruna však zůstává stranou a na růst regionu zatím nereaguje, dodal.

Americká měna ztrácí k euru na 1,2082 USD/EUR. Data o inflaci ukázala, že spotřebitelské ceny v USA rostly rychleji, než se čekalo. "Za tímto růstem ale stála hlavně dražší ropa, čísla nenaznačují, že by americká centrální banka Fed měla agresivněji utahovat měnovou politiku, což dolar vnímal negativně," vysvětlil Vlk.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová očekává během jednoho až dvou týdnů mírné posilování koruny. Půjde podle ní o reakci na příznivá domácí makroekonomická data, vývoj eurodolarového trhu a technické faktory. "Toto posilování se však nespustí dříve, než koruna definitivně prolomí hranici 29,50 Kč/EUR," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK