Jahn chce do odchodu dokončit ekologický audit českých zákonů

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn chce ještě před odchodem z vlády dokončit takzvaný ekologický audit - tedy analýzu, zda některé ze současných zákonů neznamenají pro české podniky příliš velké zatížení. "V parlamentu chci rovněž pomoci s prosazením konkurzního zákona či zvýšením daňových paušálů pro podnikatele," řekl Jahn.

"Navrhujeme zvýšit výdajové paušály, například pro živnostníky a řemeslníky s obratem do jednoho milionu korun, a to až na 70 procent," uvedl Jahn. Vláda schválila paušál ve výši 50 procent. Paušály budou podle vicepremiéra znamenat výrazné snížení administrativy pro živnostníky.

"Další věcí, na které chci spolupracovat, je vypracování Národního rozvojového plánu, který má ČR připravit na čerpání z evropských fondů," uvedl místopředseda vlády.

Jahn se chce zasadit také o zavedení sociálních stipendií studentům z rodin s nízkými příjmy i vyšší spolupráci škol a podniků. Zavést by se mělo zvýhodnění podmínek odpisů darů tak, aby bylo pro firmy atraktivnější dávat dary vysokým školám a veřejným výzkumným institucím.

Vicepremiér, který svůj odchod z vlády koncem roku ohlásil na dnešní tiskové konferenci s premiérem Jiřím Paroubkem, chce také zatím pokračovat v práci ve skupině CARS 21. Tu zřídila Evropská komise s tím, aby vypracovala strategii, jak snížit regulaci v automobilovém odvětví. V současnosti totiž v rámci evropského práva existuje množství směrnic týkajících se automobilového průmyslu, často však jdou proti sobě.

Co plánuje vicepremiér Jahn udělat do odchodu z vlády:

1. Pomoci prosadit v parlamentu konkurzní zákon

2. Pomoci prosadit v parlamentu zvýšení výdajových paušálů pro podnikatele

3. Zavést systém sociálních stipendií pro studenty z rodin s nízkými příjmy

4. Vypracovat opatření pro větší spolupráci škol a podniků

5. Pokračovat v prosazování zájmů českých exportérů a v práci ve sdružení CARS 21

6. Vypracovat "ekologický audit" - analýzu českých zákonů s ohledem na to, zda příliš nezatěžují podniky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK