Čtvrtletní zisk Citigroup vzrostl o 35 procent

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. října (ČTK) - Čistý zisk největší americké bankovní skupiny Citigroup vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 35 procent na 7,14 miliardy dolarů. Přispěl k tomu růst v divizi investičního bankovnictví a výnos z prodeje pojišťovacích aktivit. To kompenzovalo slabost spotřebitelské divize a dopad hurikánu Katrina, uvedla společnost.

Bez započítání zisku 2,12 miliardy dolaru z prodeje pojišťovny Travelers Life & Annuity a mezinárodních pojišťovacích aktivit firmě MetLife a bez dalších mimořádných položek klesl zisk o procento na 4,99 miliardy USD. V přepočtu na akcii to bylo 1,01 USD, o tři centy více, než v průměru čekali analytici.

Příjmy skupiny vzrostly o 15 procent na 21,5 miliardy USD, rovněž mírně nad odhady. Zisk divize firemního a investičního bankovnictví vzrostl o 24 procent na 1,8 miliardy a její příjmy se zvýšily o 35 procent na 6,4 miliardy USD. Zisk spotřebitelské divize naopak klesl o 13 procent na 2,72 miliardy a její příjmy stouply o čtyři procenta na 12,3 miliardy USD.

Citigroup musela kvůli škodám způsobeným hurikánem Katrina odepsat předběžně 222 milionů dolarů. Na její zisk rovněž negativně působilo zužování rozdílu mezi dlouhodobými a krátkodobými úrokovými sazbami a také vzestup počtu bankrotů.

Podobně úspěšné čtvrtletí jako Citigroup oznámila dnes i čtvrtá největší americká banka Wachovia Corp. Její zisk vzrostl o 32 procent na 1,67 miliardy USD a příjmy stouply o 19 procent na 6,7 miliardy USD. I zde byly výsledky mírně nad očekáváním analytiků oslovených agenturou Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK