ČOI dala Aholdu za předražené nákupy rekordní milionovou pokutu

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Rekordní pokutu milion korun uložila v těchto dnech Česká obchodní inspekce společnosti Ahold Czech Republic, která v ČR provozuje síť prodejen Albert a Hypernova. Podle ústředního ředitele ČOI Jiřího Pěkného tak vysokou pokutu dosud nedostal žádný obchodník. Čtvrtina z 550 kontrol prodejen řetězce Ahold odhalila různé prohřešky, nejčastěji šlo o předražení nákupu až o několik stovek korun.

"Naše kontroly zjistily, že dochází k předražování nákupů hlavně v řetězci Ahold. Společnosti byl navržen a už je i potvrzen poslední postih, který je v maximální částce, kterou ČOI může uložit za porušení zákona na ochranu spotřebitele (milion korun)," řekl novinářům Pěkný. Vyjádření Aholdu ČTK zjišťuje.

Nejvyšší předražení, které ČOI zjistila, činilo u jednoho nákupu přes 700 korun. Časté případy předražení v prodejnách obchodního řetězce Ahold Pěkný přisoudil systémové chybě. "Pokud cena účtovaná na pokladně neodpovídá ceně, která je v regálu, tak tam je někde nějaká chyba, kterou musí řetězec odstranit," uvedl.

Pěkný připomněl, že za porušení zákona na ochranu spotřebitele může ČOI udělit pokutu milion korun a v případě opakovaných nedostatků až dva miliony korun. Ahold již dříve dostal za různé prohřešky pokutu několik stovek tisíc korun. "Uděláme další vyhodnocení (kontrol) a pokud nedojde ke zlepšení, tak uvažujeme o maximálním postihu při opakovaném porušení zákona," podotkl Pěkný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK