Většina klientů Allianz zaplatí za povinné ručení méně než letos

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Většina klientů pojišťovny Allianz zaplatí za povinné ručení příští rok méně než letos. Základní sazby se v průměru zvýšily zhruba o 3,5 procenta, ale řidiči jezdící bez nehod zaplatí při započtení pětiprocentního bonusu o několik desetikorun méně. Dnes o tom informoval mluvčí Allianz Milan Káňa. U Allianz je nyní pojištěno asi 563.000 vozidel. Z ostatních pojišťoven zveřejnila sazby jen ČSOB Pojišťovna, která je upravila podobně jako Allianz.

Asi 80 procent klientů Allianz zaplatí v roce 2006 za povinné ručení méně než letos, uvedl Káňa. Jde podle něj o řidiče, kteří letos nezpůsobili žádnou škodu a získají tak bonus. Nárok na maximální 30procentní bonus za šest let bez nehody bude mít v příštím roce asi 40 procent klientů pojišťovny.

Allianz bude i v příštím roce pokračovat v rozlišování klientů podle regionů, věku a toho, zda jde o podnikatele nebo soukromou osobu. "Detailnější segmentace sazeb se nám osvědčila, a proto v ní budeme pokračovat i v roce 2006. Počítáme i s jejím dalším rozšiřováním," upozornil místopředseda představenstva Allianz Jiří Charypar.

Dražší pojistky tak mají majitelé vozidel z větších měst a řidiči do 21 let, podnikatelé mají jiný sazebník. Allianz rozlišuje tři regionální tarify, které tvoří Praha, města nad 90.000 obyvatel a bývalé okresy Praha východ a Praha západ a města a obce do 90.000 obyvatel. Pojišťovna nyní ještě nabízí řidičům nad 40 let a podnikatelům desetiprocentní slevu.

Například jednačtyřicetiletý majitel Škody Felicia 1.3, který žije v malém městě do 90.000 obyvatel a nezpůsobil v uplynulých šesti letech žádnou nehodu, zaplatí u Allianz za povinné ručení 2169 Kč za rok. Při sjednání povinného ručení na internetu získá 15procentní slevu. V letošním roce by stejný řidič zaplatil 2277 Kč, respektive 1752 Kč po internetu. Naopak muž ve věku 20 let z Prahy se stejným vozem roku výroby 1999 zaplatí bez bonusu roční pojistné 6495 Kč, přes internet pak 5521 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK