EK dostala jen devět z 25 národních plánů reforem

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 17. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dosud obdržela národní programy reforem jen od devíti z 25 členských států Evropské unie, včetně Česka a Slovenska. Oznámil to dnes mluvčí EK Gregor Kreuzhuber.

K vypracování národních programů reforem se zavázali sami šéfové států a vlád "pětadvacítky" na březnovém summitu EU, který se zaobíral cestami, jak oživit hospodářský růst a zvýšit zaměstnanost na starém kontinentu. "Domácí úkol" však podle mluvčího včas splnily jen Británie, Finsko, ČR, Maďarsko, Itálie, Slovensko, Španělsko, Nizozemsko a Estonsko.

Zbytek plánů komise podle mluvčího očekává "v nejbližších hodinách a dnech", nejpozději do konce října. "Omluvenku" mají jen Polsko a Německo, které kvůli volbám a sestavování nových vlád mají momentálně jiné starosti.

Místo mlhavých vizí měly vlády do Bruselu dodat čtyřicítku až padesátku stránek konkrétních opatření. Plusy a mínusy těchto plánů má komise vyhodnotit do konce ledna a pak bude kontrolovat, jak se předsevzetí daří, či nedaří plnit.

"Je pravda, že nemáme žádný 'klacek', kterým bychom vlády mohli donutit, aby dosáhly výsledků, na které čekají občané," připustil Kreuzhuber na dotaz ČTK. Ale dostatečně účinným nástrojem mají být zprávy EK, z nichž bude každému jasné, kdo sliby plní a postupuje kupředu a kdo jen přešlapuje na místě.

Národní program reforem od české vlády počítá mimo jiné s přípravou reforem důchodů, zdravotnictví, trhu práce, se snížením byrokracie pro podnikatele či zavedením ekologických daní. Téměř čtyřicetistránkový text většinou vyjmenovává již známé reformní plány. Kupříkladu od Nového roku se v ČR sníží daně pro lidi s nízkými a středními příjmy. Vláda však Bruselu slibuje i další změny v daních a dávkách "tak, aby neodrazovaly od přijímání hůře placené práce a nevytvářely kulturu závislosti na státu".

Unie si původně vytyčila cíl stát se během deseti let, do roku 2010, nejvýkonnější ekonomikou světa. Ale v poločase se ukázalo, že zaostávání za USA a Japonskem se nepodařilo snížit, odstup spíše vzrostl a unii šlapou na patu noví soupeři jako Čína a Indie. Evropští státníci se proto rozhodli raději seškrtat seznam ambiciózních cílů a více se věnovat domácím reformám, aby svým ekonomikám dodali nový dech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK