Česká dálniční síť se za týden prodlouží o dalších 17,5 km

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Česká dálniční síť se za týden prodlouží o dalších 17,5 kilometru. Ředitelství silnic a dálnic totiž v pondělí 24. října otevře nový úsek dálnice D1 z Vyškova do Vrchoslavic. Sdělil to mluvčí podniku Jan Hoření.

Dálnice D1 se otevřením nového úseku prodlouží téměř o osm procent. V současnosti zbývá od Vrchoslavic napříč Moravou dokončit dálnici přes Kroměříž, Lipník nad Bečvou a Ostravu až k polským hranicím. "Dokončení celé této trasy plánujeme do pěti let, tedy do roku 2010," řekl ředitel ŘSD Petr Laušman.

Po otevření úseku Vyškov - Vrchoslavice bude až k polským hranicím zbývat z její budoucí celkové trasy ještě 130 kilometrů, z toho je dnes 80 kilometrů v přípravě a výstavbě jako dálnice D47. Po dokončení bude mít D1 z Prahy přes Brno a Ostravu na polské hranice 377 kilometrů.

Otevření nového úseku podle Laušmana pomůže především regionální dopravě na střední Moravě. Nový úsek ale bude mít pro Zlín v budoucnu velký význam také proto, že u Hulína vyroste křižovatka dálnice D1 s rychlostními komunikacemi R49 na Zlín a Slovensko a R55 na Břeclav. Na D1 a její části, která je nyní označována D47, se v současnosti staví především u Kroměříže a v Ostravě a okolí.

Kromě nového úseku na D1, který byl v posledních minimálně dvou letech největší dálniční stavbou v ČR, bude v letošním roce otevřeno ještě 16 nových kilometrů dálnice D11 u Chlumce nad Cidlinou. Zde se ale pro letošek počítá s obousměrným provozem v jedné polovině dálnice, rok na to ale půjde o plnohodnotnou dálnici až před Hradec Králové.

Příští rok bude, co se týče přírůstku nových dálničních úseků, na poměry v ČR skutečně výjimečný, řekl Laušman. Dohromady bude do provozu uvedeno 72 km dálnic. Na D5 to bude zbytek obchvatu Plzně nebo na D8 bude hotova stavba z Ústí nad Labem na německé hranice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK