Koruna k euru oslabila o devět haléřů na 29,69 Kč/EUR

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. října (ČTK) - Česká měna oslabila o devět haléřů na 29,69 Kč/EUR, kde stála kolem 17:00. K dolaru zavírala na úrovni 24,67 Kč/USD, což je proti pátečnímu závěru oslabení o více než deset haléřů. Vyplývá to z informací dostupných na internetové stránce společnosti Patria.

Vzhledem k tomu, že domácí trh postrádal nové klíčové informace, stala se zprávou číslo jedna informace, že vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn opustí ke konci roku vládu. Zpráva se čekala, takže trhu nebyl šokován. "V žádném případě se ovšem nejedná o dobrou zprávu," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Z pohledu několika dní koruna k euru v podstatě stagnuje, uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. "Je málo pravděpodobné, že by tento týden přinesl do obchodování s korunou velkou změnu," uvedla.

Signálem, se kurz koruny dá do většího pohybu, bude, až posílení koruny pod úroveň 29,50 Kč/EUR. Jakmile jednou tato hranice padne, česká měna může začít k euru poměrně rychle posilovat, uvedla Šichtařová. "Než se tak stane, může však uběhnout z pohledu obchodníků ještě několik nudných dní," dodala.

Ve srovnání s okolními měnami se dnes koruně příliš nedařilo, uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky. Významně dnes posiloval polský zlotý, umírněné zisky si připsal i maďarský forint a slovenská koruna v podstatě stagnovala. Přitom kurz koruny v minulých dnech často kopíroval dění v regionu.

Také pohyby kurzu koruny k dolaru dnes nebyly nikterak výrazné. Dolar k české měně nejprve lehce zpevnil, avšak pouze se mu tak podařilo umazat část pátečních ztrát. Odpoledne však ztrácel a proti dopolednímu kurzu 24,53 Kč/USD poklesl až na 24,67 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK