Soud v USA: Tabákové firmy nemají platit pokutu 280 mld. dolarů

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 17. října (ČTK) - Tabákové firmy nemají vládě USA platit objemnou pokutu 280 miliard dolarů. Nejvyšší soud USA výši pokuty neschválil. Vláda chce udělit trest za to, že koncerny tajily před veřejností informace o škodlivosti kouření, napsala agentura AP.

Rozhodnutí nebylo nečekané, protože případ stále není u patřičného soudu vyřešen. Federální soudkyně, která devět měsíců případ posuzuje, ještě nerozhodla, zda jsou tabákové koncerny vinny. Bitva u Nejvyššího soudu se týkala sumy, kterou mají firmy zaplatit, pokud soudce rozhodne, že firmy porušily federální legislativu.

Právník Michael Carvin zastupující tabákové odvětví uvedl, že by Nejvyšší soud měl nyní dát soudkyni Gladys Kesslerové čas na rozhodnutí. Vládní právník Edwin Kneedler ale namítl, že pokud soud nerozhodne nyní, může se případ táhnout další roky, napsala agentura AP.

Vláda podala v roce 1999 žalobu na Altria Group a její tabákovou divizi Philip Morris USA, dále na British American Tobacco, R.J. Reynolds Tobacco, Ligget Group, Brown & Williamson, Carolina Group a Lorillard Tobacco z koncernu Loews. Žalovány byly rovněž dva výzkumné tabákové ústavy Tobacco Institute a Counsel for Tobacco Research.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že tabákové firmy konspirovaly s cílem oklamat veřejnost o rizicích kouření a o návykové povaze tabáku. Obžalované firmy argumenty vlády odmítají a poukazují na to, že od roku 1998 výrazně změnily způsob prodeje cigaret i reklamu.

Federální vláda původně chtěla tabákové firmy zažalovat o náklady na léčení kuřáků, to však soudkyně Gladys Kesslerová zamítla. Umožnila však právníkům ministerstva podat civilní žalobu na základě zákona o organizovaném vyděračství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK