Americké akcie dopoledne rostly díky tabákovým firmám a GM

17.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. října (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly dopoledne nahoru díky zájmu investorů o tabákové koncerny. Nahoru šla zejména Altria Group Inc. poté, co Nejvyšší soud USA rozhodl, že tabákové firmy nemají vládě platit objemnou pokutu 280 miliard dolarů. General Motors Corp. posílila díky dohodě se zaměstnanci o nižších nákladech na zdravotní péči.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl téměř o půl procenta na 10.334 bodů. Index trhu Nasdaq se v poledne snížil o nepatrných 0,02 procenta na 2064 bodů.

Altria, mateřská firma společnosti Philip Morris, vzrostla o více než šest procent na historické maximum 75,35 dolaru. Nejvyšší soud dnes vládě zamítl, aby mohla od tabákových firem vybrat pokutu 280 miliard dolarů. Index tabákových firem agentury Dow Jones vyskočil díky tomu o 6,1 procenta a je nejvýše od března 2000.

Emise GM vyskočila o sedm procent na 29,93 dolaru. Automobilka se dohodla se zaměstnanci, že sníží roční výdaje na zdravotní péči o tři miliardy dolarů před zdaněním. GM s tím zároveň oznámila větší ztrátu za třetí čtvrtletí, než se předpokládalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK