HN: Do Česka směřuje stále více investic z oblasti IT

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Do České republiky směřuje mnohem více investic z oblasti informačních technologií než dříve. Největší světové firmy z oboru zde stavějí vývojová centra, centra podpory zákazníků i továrny. Česko je atraktivní hlavně svou polohou ve středu kontinentu a ideální kombinací mezi levnou pracovní silou východu a vyspělou infrastrukturou západu, napsaly Hospodářské noviny.

Největší světový výrobce počítačů Dell Computer chce ve střední Evropě postavit továrnu, která by zásobovala výpočetní technikou celou Evropu a Afriku. Nyní se rozhoduje už jen mezi Českem a Polskem a podle informovaného zdroje má Česko asi padesátiprocentní šanci.

Minulý týden oznámila společnost Oracle, která je druhým největším výrobcem softwaru na světě, že v Praze otevírá centrum podpory prodeje. V centru nyní pracuje 40 lidí, jejich počet se však má zvýšit. Zaměstnanci tohoto centra budou svou působností pokrývat celou oblast východní Evropy, Balkánu a Turecka.

Před měsícem přišel do země i její největší konkurent, německá firma SAP. Ta otevřela v Praze centrum sdílených služeb, které zatím zaměstnává 150 lidí. Do dvou let by se ale jejich počet měl zdvojnásobit. Oddělení bude poskytovat služby ostatním pobočkám v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

Největším investorem v Česku letos zřejmě byla americká firma Computer Associates, která je pátým největším výrobcem softwaru. V srpnu otevřela v Praze vývojové centrum za 1,1 miliardy korun. Centrum se zhruba 200 zaměstnanci má sloužit pro celosvětový vývoj softwaru.

Podle neoficiálních informací je také již rozhodnuto, že Dell postaví poblíž pražské Ruzyně logistické centrum, které bude řídit dodávky do celého regionu. Jeden z největších konkurentů Dellu, tchajwanská firma Acer, otevřela v srpnu servisní centrum v Brně. Budě v něm provádět záruční i pozáruční servis pro své produkty v Česku a na Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK