Koruna citelně oslabila a prolomila hranici 29,80 Kč/EUR

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Koruna krátce po zahájení obchodování citelně oslabila až na 29,81 Kč/EUR. Během dopoledne však zmírnila ztráty na 29,77 Kč/EUR, informoval Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Na výrazný růst maloobchodních tržeb ani chystaný odchod vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna z vlády česká měna nereagovala.

Trh naopak silně vnímá pondělní prohlášení guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, který zmírnil své předchozí prohlášení o případném růstu sazeb, což obchodníci vnímají negativně. Vývoj ve středoevropském regionu má dopoledne na českou korunu pozitivní dopad, když jí pomáhá mírnit úvodní pokles. Polský zlotý s maďarským forintem dnes navazují na pondělní růst, slovenská koruna zůstává zpět. "Pokud zlotý a forint udrží své zisky, nebo je ještě zvýrazní, měly by s sebou strhnout i obě koruny," dodal Vlk.

Proti dolaru koruna oslabila až na 24,83 Kč/USD. Dolar pokračuje v růstu, který začal již v pondělí. Horší než očekávaný pondělní index podnikatelského klimatu v New Yorku pouze zbrzdil americkou měnu na její cestě pod 1,2000 vůči euru. V současné chvíli se obchoduje na 1,1980 USD/EUR a nálada na trzích je dobrá. Investoři evidentně využívají krátkodobá oslabení k dalším nákupům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK