Unipetrol: Počet stanic a podíl Benziny na trhu by měl vzrůst

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Počet čerpacích stanic Benziny by se měl zvýšit. Nové prodejny pohonných hmot by firma, která patří do skupiny Unipetrol, mohla získat akvizicí či výstavbou nových stanic. Zároveň se počítá s restrukturalizací a modernizací současných pump. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel Unipetrolu Marek Mroczkowski.

Benzina by podle něho měla podíl na prodeji paliv alespoň zdvojnásobit ze současných zhruba deseti procent. Plán zahrnující výši investic bude mít Unipetrol začátkem příštího roku.

Nyní však Unipetrol prohrál souboj o koupi 70 stanic společnosti Aral. Mroczkowski je však přesvědčen, že v budoucnu se vyskytnou další možnosti nákupu. Síť čerpacích stanic je podle něj nesourodá a některé pumpy budou na prodej.

Vedení polské firmy PKN Orlen, která se stala vlastníkem skupiny Unipetrol, také uvedlo, že by se Benzina mohla v budoucnu rozdělit na stanice s vyšším komfortem a pumpy, které se budou soustředit na zákazníky požadující palivo za co možná nejnižší cenu. "Značka Benziny zůstane zachována," řekl ČTK Mroczkowski.

Polský koncern nyní zároveň jedná o prodeji zhruba třetiny čerpacích stanic Benziny americkému koncernu ConocoPhillips. Smlouvu o prodeji uzavřelo bývalé vedení Orlenu ještě před privatizací Unipetrolu. Současnému vedení se ale cena za prodej zdá nízká, a jedná proto s americkou společností. Šéf PKN Orlen Igor Chalupec nechtěl k jednání říci podrobnosti. Uvedl pouze, že na dokončení jednání si firmy stanovily čas do prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK