Sněmovna souhlasí, aby kamiony mohly mít digitální tachografy

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. října (ČTK) - Kamiony by mohly mít v budoucnu zabudovány takzvané digitální tachografy, které dohlédnou na dodržování bezpečnostních přestávek řidičů a povolené rychlosti. Příslušnou předlohu v prvém čtení poměrně hladce podpořila sněmovna. Digitální tachografy by měly v budoucnu u všech nových nákladních vozidel nahradit dosavadní analogové přístroje, takzvané kotoučky. Předlohou se nyní budou zabývat sněmovní výbory.

Evropská komise přitom zatím neurčila definitivní termín povinného zavádění digitálních tachografů pro nové kamiony. Současná nákladní vozidla budou moci bez výměny dál používat analogový tachograf.

Nová technika, kterou by už nemělo být tak snadné oklamat jako kotoučky z analogových tachografů, měla být v EU zavedena již loni, ale Evropská komise přistoupila na roční skluz. Nyní však již nevyslyšela volání z Evropského parlamentu, aby se termín opět o rok posunul.

Na digitálních tachografech bude možné prostřednictvím notebooku během několika minut zkontrolovat průběh jízd za celý rok zpátky. Z výsledků policejních kontrol v ČR loni vyplynulo, že bezpečnostní přestávky nedodržoval každý osmý z kontrolovaných řidičů.

Digitální přístroje mají využívat čtyři druhy paměťových karet. První kartu vloží do přístroje řidič při nástupu do vozidla, druhá karta patří firmě, která ve vozidle tachograf má a umožňuje z něj stahovat data pro kontrolu. Třetí typ karty bude mít servis a čtvrtý kontrolní orgány.

Řidič nákladního vozu může jet bez přestávky maximálně 4,5 hodiny, a pak si musí nejméně 45 minut odpočinout. Denně může řídit maximálně devět hodin a nejméně 11 po sobě jdoucích hodin musí odpočívat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK