Americké akcie dopoledne po údajích o inflaci stagnovaly

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 18. října (ČTK) - Americké akcie po zveřejnění údajů o zářijovém vývoji inflace výrobních cen v USA stagnovaly. Výrazný nárůst inflace se na trhu vyrovnal s pozitivním dopadem lepších než očekávaných výsledků firemního hospodaření za třetí čtvrtletí.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času vrátil na 10.348,1 bodu, na nichž uzavíral pondělní obchodování. Index trhu Nasdaq se v poledne snížil o nepatrných 0,02 procenta na 2069,8 bodu.

Akcie automobilek General Motors Corp. a Ford Motor Co. klesly poté, co investiční banka Merrill Lynch zhoršila jejich emisím doporučení na "prodat" z "neutrální". GM v jednu chvíli oslabila o 1,9 procenta na 29,50 dolaru, emise Fordu klesla o 1,8 procenta na 8,49 USD.

Pokles Dow Jonesova indexu byl mírnější díky nárůstu akcií společnosti International Business Machines Corp. IBM předchozího dne zveřejnila čtvrtletní výsledek, který předčil očekávání Wall Street.

Výrobní ceny se v září meziměsíčně zvýšily o 1,9 procenta, což je nejvíce za 15 let. Bez započtení kolísavých cen potravin a energií ale cenový index vzrostl jen o 0,3 procenta. Investoři se rostoucí inflace obávají, protože přiměje centrální banku Fed dále zvyšovat úrokové sazby a finanční náklady podniků tím porostou, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK