Stávka španělských dopravců již začala omezovat průmysl

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 18. října (ČTK) - Stávka španělských dopravců pokračuje druhým dnem a již začala omezovat průmysl. Přerušila se výroba některých automobilů a vázne zásobování čerstvými potravinami. Řidiči se přitom se španělskou vládou již dohodli na řešení situace, stávku ale ukončí, až se palivové náklady dohodami rozdělí mezi ostatní články trhu. Uvedla to španělská asociace CETM zastupující 34 tisíc přepravních firem.

Řidiči kamionů v celém Španělsku v pondělí vstoupili do časově neomezené stávky. Protestují proti vysokým cenám nafty i konkurenci z nových členských zemí EU, zejména z Polska a ČR. Před možnými incidenty varovalo i české ministerstvo zahraničních věcí.

Stávka bude pokračovat, dokud se neuzavře dohoda o rozdělení vyšších palivových nákladů mezi klienty, například supermarkety či automobilky, uvedl tiskový mluvčí Španělské konfederace přepravy zboží CETM. Firmy, které asociace zastupuje, představují 60 procent trhu.

Mercedes z nadnárodní skupiny DaimlerChrysler dnes oznámil, že se kvůli stávce zastavila výroba v baskické Vitorii. Továrna vyrábí minivany Vito a Viano. Stávka každý den představuje pro Mercedes ztrátu produkce 440 vozů.

Francouzský Renault dodal, že produkci zastavil jeden závod na severozápadě Španělska vyrábějící model Scénic. Další závod, jenž vyrábí vozy Modus, má podle Renaultu potíže.

V severošpanělském městě Burgos, kde řidiči kamionů stávkují již týden, mají v obchodech zásoby ovoce a zeleniny do poloviny týdne. "Od zítřka to bude problém," řekl jeden ze zaměstnanců prodejny Supermercado Alisa v Burgos.

Jeden z portugalských řidičů, který uvízl na odstavném parkovišti u Burgos, uvádí, že hlídky přinutí zahraniční řidiče zastavit. Těm, kteří by se odmítli zapojit, proříznou pneumatiky a rozbijí okna, napsala agentura Reuters.

Podle informací tuzemského sdružení Česmad Bohemia stávkující řidiči násilně zadrželi na světelné křižovatce v Pamploně kamion českého dopravce a poškodili mu pneumatiky. Česmad proto vyzývá všechny řidiče kamionů směřujících do Španělska, aby dbali zvýšené opatrnosti a informovali se o aktuální dopravní a bezpečnostní situaci u místních policejních orgánů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK