Stávka španělských dopravců po dvou dnech skončila

18.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 18. října (ČTK) - Stávka španělských dopravců v úterý po dvou dnech skončila. Odvolala ji španělská asociace CETM zastupující 34 tisíc přepravních firem. Mluvčí asociace oznámila, že CETM dosáhla dohody s vládou a svými zákazníky o rozdělení vysokých palivových nákladů.

Protest přitom již začal omezovat průmysl. Přerušila se výroba některých automobilů a začalo váznout zásobování čerstvými potravinami. Krizi podle Španělské konfederace přepravy zboží CETM, která ve Španělsku zastupuje 60 procent trhu s dopravou, vyvolaly vysoké ceny paliv.

"Stávka byla právě odvolána," uvedla mluvčí konfederace. CETM ve zprávě sdělila, že španělská vláda vyšla vstříc požadavku dopravců. Ti žádali osvobození od platby daně z pohonných hmot, kterou mohou regionální úřady vybírat, aby financovaly zdravotní péči. Po třech dnech jednání kabinet schválil, že regionální úřady mohou výjimku udělit.

Přepravní firmy také požadovaly dohodu, která by jim umožňovala podělit se o náklady se svými klienty. Této dohody dosáhly podle mluvčí konfederace dnes večer.

Kvůli stávce se zhoršilo zásobování továren německého Mercedesu ze skupiny DaimlerChrysler a francouzského Renaultu. V severošpanělském městě Burgos, kde řidiči kamionů stávkují již týden, měli v obchodech zásoby ovoce a zeleniny do poloviny týdne, napsala agentura Reuters.

Do časově neomezené stávky vstoupili řidiči kamionů v celém Španělsku v pondělí na protest proti vysokým cenám nafty i konkurenci z nových členských zemí EU, zejména z Polska a ČR. Před možnými incidenty varovalo i české ministerstvo zahraničních věcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK