Sněmovna schválila zákon o vydání dluhopisů za 22 miliard korun

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. října (ČTK) - Vydání státních dluhopisů za 22 miliard schválila Poslanecká sněmovna. Penězi chce kabinet splatit závazek, který existuje od roku 1997. Jde o úhradu závazku za konsolidaci a stabilizaci bankovního sektoru ve prospěch ČNB. Dluhopisy navrhla vláda vydat proto, že stát nyní nemá dostatečné prostředky na uhrazení dluhu. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Státní záruku v rámci konsolidace a stabilizace bankovního sektoru v objemu 22,5 miliardy korun vystavil stát v polovině března 1997. Splatnost dluhopisů byla deset let. V roce 1997 byla tato státní záruka zahrnuta do vládního deficitu a dluhu. Záruka bude splatná 17. května 2007. V říjnu 2004 byla ze státního rozpočtu uhrazena částka půl miliardy korun, což je první část původního závazku 22,5 miliardy korun.

Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve uvedl, že jedním z důvodů, proč vláda tento zákon překládá, je i to, že záruka je splatná na počátku roku 2007 a v roce 2006 se uskuteční parlamentní volby. Podle Sobotky je proto zodpovědné, aby současný kabinet nepostavil novou vládu před situaci, kdy bude muset hned na začátku svého vládnutí řešit státní záruky vystavené před deseti lety. Nová vláda bude mít podle něj i snazší situaci při přípravě státního rozpočtu. Vydání dluhopisů je nakloněno i hospodaření rozpočtu.

Vláda přiznává, že předčasným splacením této záruky v roce 2005 se pouze přesune plnění. "V současné době jsou historicky nejnižší úrokové sazby, za které je možno tento závazek refinancovat," uvedl kabinet v důvodové zprávě.

Účinnost zákona vláda navrhuje dnem vyhlášení. Splatnost dluhopisů je nejpozději 40 let ode dne nabytí účinnosti normy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK