Bavorsko zcela zakázalo venkovní chov drůbeže kvůli ptačí chřipce

19.10.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 19. října (zpravodajka ČTK) - Úplný zákaz venkovního chovu drůbeže platí od středy v Bavorsku. Jde o první německou spolkovou zemi, která tak radikálně reagovala na výskyt ptačí chřipky v Evropské unii. Chovatelé musí uzavřít v budovách veškerou domácí a užitkovou poživatelnou drůbež jako slepice, kachny, husy, krocany a krůty nebo perličky. Tato povinnost má zamezit náhodné nákaze stykem s případně infikovanými stěhovavými ptáky z rizikových oblastí.

"V Bavorsku existuje 16 velkých oblastí, kde odpočívají tažní ptáci. Při stanovení polokruhu 25, respektive 50 kilometrů kolem nich vzniká infekční riziko prostřednictvím divokého ptactva téměř pro celou zemi," odůvodnilo zákaz bavorské ministerstvo pro ochranu spotřebitelů.

Zákaz, který prozatím platí do 15. prosince, se nevztahuje na sportovní holuby a ptáky v domácnostech jako papoušci či kanárci. Holubi jsou proti viru ptačí chřipky rezistentní, tvrdí bavorské ministerstvo zemědělství.

Ve zbytku Německa platí zákaz venkovního chovu jen v rizikových oblastech, tam, kde existují odpočívadla stěhovavých ptáků, nebo tam, kde jsou mokřady, v nichž lze stěží zamezit kontaktu mezi divokým a domácím ptactvem.

Virová a vysoce patogenní ptačí chřipka je od pondělka i na území Evropské unie; první zemí, která nahlásila její výskyt, se stalo Řecko. Virus H5N1 způsobuje úhyn zvířat téměř ve 100 procentech.

Povinnost uzavřít slepice by neměla činit problémy velkochovatelům ani drobným chovatelům. "Máme dost možností ustájení," ujistil list Passauer Neue Presse biologický chovatel drůbeže z bavorského Hohenau Alois Pauli. "Sice jsme venkovní chov, potřebujeme ale pro zvířata zastřešené prostory kvůli špatnému počasí, nebo když napadne hodně sněhu," vysvětluje.

Problém může být uzavření pro chovatele hus. "Zavřít husy na delší dobu, to nemůžete udělat, zbláznily by se," vysvětluje Pauli, jehož husy se obvykle pasou na loukách okolo hospodářství. Proto chce husám udělat zastřešený výběh, aby mohly alespoň na kousek louky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK